Conferinta de constituire a Grupului de Integritate Locala Targu-Jiu a avut loc pe 24 iulie 2009, in Sala de conferinta a Hotelului Anna, Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, Nr. 17, Targu Jiu, Gorj. Coordonatoarea secretariatului tehnic GIL Tg-Jiu este presedinta APSE, d-na Corina Gheghesan. In perioada mai - iulie 2009, reprezentantii Asociatiei pentru Sanse Egale, au avut diverse intalniri cu membri ai organizatiilor care au fost invitate sa faca parte din GIL. La intilnirea de constituire a GIL Targu-Jiu, au participat 26 reprezentanti ai 23 organizatii neguvernamentale, sindicate, institutii publice, companii private.
Evenimentul a avut ca tema principala „Instrumente pentru asigurarea integritatii în administratia publica locala" si face parte din proiectul "Impreuna pentru Integritate si Buna Guvernare", finantat de Uniunea Europeanã prin programul Phare 2006 Componenta 3 - Dezvoltarea sectorului ONG si educatie civicã.
La Targu-Jiu, fiecare participant a primit agenda conferintei, fisa tehnica a proiectului „Integritate si buna guvernare", Strategia pentru cresterea integritatii in administratia publica locala si alte materiale. Conferinta a fost moderata de catre reprezentanta APSE in reteaua nationala Integritate si Buna Guvernare, d-na vicepresedinta Fiu Mitrea Nicoleta.
A fost explicat si detaliat rolul membrilor GIL, acestia avand ca principal obiectiv, analizarea problemelor de integritate si bunã guvernare de la nivelul municipiului.
Participantii la sedinta Grupului de Integritate Locala, au abordat probleme legate de informatiile afisate pe website-urile APL, optimizarea si functionarea acestora. Participantilor la dezbatere li s-a explicat cu exactitate care sunt documentele pe care autoritatile publice sunt obligate prin lege sa le publice, fiind astfel probabil si posibil ca nerespectarea prevederilor privind publicarea unor astfel de materiale sa genereze reactii din partea reprezentantilor societatii civile sau ai mass-mediei.
A fost analizat modul de aplicare al actelor normative relevante pentru domeniul integritatii in administratie. A rezultat faptul ca la nivelul APL Targu-Jiu exista un nivel satisfacator de cunoastere si respectare a mecanismelor si procedurilor de garantare a integritatii dar mai sunt si aspecte care trebuie si pot fi imbunatatite. Societatea civila poate juca un rol important in monitorizarea integritatii la nivelul institutiilor publice, legislatia punand la dispozitie suficiente mijloace pentru a desfasura astfel de activitati.
Reprezentanta APSE a prezentat in cadrul GIL si modul in care organizatia a inceput monitorizarea transparentei si accesului la informatiile de interes public in institutiile publice din judetul Gorj. Monitorizarea s-a derulat cu ajutorul urmatoarele instrumente: cereri de informatii publice, vizualizarea si analizarea informatiilor afisate pe website-urile intitutiilor care alcatuiesc administratia publica locala , verificarea declaratiilor de interese si de avere, discutii cu jumalisti, functionarii publici, oameni de afaceri, monitorizarea presei, interviuri.